Vysoké Tatry vstupujú do novej lyžiarskej sezóny s novinkami

21.11.2008 Poprad

Vysoké Tatry 21. novembra (TASR) - Lyžiari majú v súčasnosti na Slovensku k dispozícii vyše tisíc lyžiarskych vlekov a viac ako 50 lanoviek. Najhustejšiu sieť zjazdoviek ponúkajú Nízke, Vysoké, Belianske a Západné Tatry.
K najväčším prevádzkovateľom patria Tatranské lanové dráhy (TLD), ktoré ponúkajú viac ako 50 km zjazdových tratí, 28 vlekov, osem sedačkových lanoviek, tri kabínkové a jednu pozemnú.
Manažérka TLD Katarína Šarafínová pre TASR uviedla, že na severných a južných svahoch Chopku majú 34 km zjazdoviek. Prepravná kapacita lanoviek a vlekov je viac ako 21.000 osôb za hodinu. Kvalitatívny posun nastal vďaka 330-miliónovej (9941.580 eur) investícii v stredisku Vysoké Tatry - Tatranská Lomnica, kde pribudlo technické zasnežovanie s jazierkom, štvorsedačková lanovka zo Štartu na Čučoriedky a 4,9 km zasnežovaných tratí. Stredisko ponúka aj najdlhšiu 6,5 km trať z Lomnického sedla do Tatranskej Lomnice s prevýšením 1300 m.
Ľahšie zjazdovky najmä pre rodiny a začiatočníkov prevádzkujú TLD na Jakubkovej lúke v Novom Smokovci a v Liptovskej Tepličke v okrese Poprad. Podľa Šarafínovej pre lyžiarov pripravili skipasy, ktoré sú cenovo výhodné najmä pri dlhších pobytoch. Jednodňový skipas v Liptovskej Tepličke stojí 452 Sk (15 eur), na Hrebienku, Jamách a Jakubkovej lúke 693 Sk (23 eur) a v Tatranskej Lomnici na 813 Sk (27 eur). Jednotlivé druhy skipasov si možno kúpiť aj v predpredaji online formou. Skipas Tatry je spoločný a platí na 50 km zjazdoviek.
Prevádzka vo všetkých strediskách TLD sa začne 6. decembra.

Mekkou zimných športov vo Vysokých Tatrách je Štrbské Pleso (1350 m.n.m. ), kde 1. tatranská a.s. , začala zasnežovať svah Interski 17. novembra, takže lyžiarska sezóna sa tu začne už počas nadchádzajúceho víkendu. Technický riaditeľ Ján Gavalier konštatoval, že po Interski príde na rad Esíčko a napokon Solisko. Novinkou je zjazdovka s dĺžkou 1200 m a 600 m odjazdovou dráhou v masíve Soliska. Má šírku 40 m a prevýšenie 320 m. V tomto roku zatiaľ nebude technicky zasnežovaná. Zasnežovanie a nová lanovka sú naplánované na budúcu zimnú sezónu. Prvá tatranská prevádzkuje štyri lyžiarske vleky a dve lanovky. Podľa Gavaliera ceny lístkov oproti vlaňajšku zvyšovať neplánujú.
V stredisku sú kompletné služby pre lyžiarov, večerné lyžovanie, úschovňa lyží, škôlka a na svoje si prídu aj bežkári.

V Belianskych Tatrách patrí k vyhľadávaným strediskám Skicentrum Strednica Ždiar (900 m.n.m. ) s prepravnou kapacitou viac ako 6000 lyžiarov za hodinu. Ide o nenáročné terény na horských lúkach, kde sa dá lyžovať už pri výške snehovej pokrývky do 30 cm. Podľa konateľa spoločnosti Mariána Bekeša v stredisku je osem vlekov s dĺžkou od 270 do 600 m a jeden detský 80 m vlek. "Začali sme už zasnežovať, ale prevádzku rozbehneme pravdepodobne až na budúci týždeň. Lyžiari budú mať k dispozícii bezplatné parkovisko, požičovňu lyží, bufety. Ceny sme zásadne nemenili. Denná lyžovačka vyjde dospelého na približne 500 Sk (17 euro)".

V stredisku Ždiar Bachledova dolina - Jezersko (860 - 1160 m.n.m. ) slúži lyžiarom osem vlekov a sedačková lanovka s celkovou hodinovou kapacitou 5810 osôb. Zjazdovky sú určené pre začiatočníkov, ale aj pokročilých lyžiarov. Stredisko oficiálne začne sezónu 6. decembra. Ceny v porovnaní s uplynulou nezmenili. Denný lístok pre dospelého stojí 450 Sk (14,94 eura).

Ľahšie trate ponúka stredisko Ski Taja Tatranská Javorina situované tri kilometre od hraníc s Poľskou republikou. Lyžiari majú k dispozícii štyri zjazdovky s dĺžkou od 80 m (detská) po 500 m. Lyžovačku plánujú začať až počas Vianoc. Denný lístok pre dospelého vyjde na 390 Sk (12,95 eura). Prepravná kapacita je 900 osôb za hodinu. Lyžiari majú k dispozícii bufet a bezplatné parkovisko s kapacitou asi 50 áut.

V liptovskej časti Západných Tatier sú najvýznamnejšími lyžiarskymi strediskami Podbanské, Račkova dolina a Žiarska dolina.
Stredisko Podbanské disponuje priamo pod Kriváňom ľahko dostupným lyžiarskym areálom. 1360 m zjazdoviek a štyri vleky s hodinovou kapacitou 1470 osôb sú vhodné pre nenáročné rodinné lyžovanie s malými deťmi. Stredisko nemá technické zasnežovanie, termín začiatku prevádzky závisí od prírodných snehových podmienok. Do konca kalendárneho roka bude základná cena denného lístka 400 Sk (13,28 eura). Potom by sa upraví na 13 eur. Záujemcovia môžu využiť služby lyžiarskej školy, skiservisu, bufetu s rýchlym občerstvením a dostatočných parkovacích a ubytovacích miest v bezprostrednej blízkosti areálu. Bežci na lyžiach môžu využiť 50 km turistických stôp v nádhernom prostredí Kôprovej a Tichej doliny.
Lyžiarske stredisko v Račkovej doline na úpätí Západných Tatier má nad hotelom Akademik na hornej 900 m stredne ťažkej a detskej 200 m ľahkej zjazdovke s technickým zasnežovaním dva vleky, ktoré za hodinu prepravia 920 lyžiarov. Cena denného lístka bude okolo 360 Sk (12 eur). Bezplatné parkovisko a dostatočné ubytovacie kapacity sú iba niekoľko desiatok metrov od areálu. Račkova dolina ponúka návštevníkom výborné možnosti bežeckého lyžovania, zimnej turistiky, jazdy na koňoch.
Za obcou Žiar, 12 km od Liptovského Mikuláša, sa nachádza Skicentrum Dolinky. Jedna z dvoch nenáročných zjazdoviek s prevýšením 92 m je mechanicky zasnežovaná. Dva vleky majú prepravnú kapacitu 1250 osôb za hodinu. Cena denného lístka je 420 Sk (13,94 eur). Bezplatné parkovisko, občerstvenie, stravovanie a ubytovanie v dvoch chatkách je v priamo v areáli. K dispozícii je lyžiarska škola, skiservis. Stredisko ponúka aj večerné lyžovanie do 21. h a upravované stopy pre bežcov na lyžiach v okolí Žiarskej chaty.
 

Vyberte región

mark